Šedesátá léta v módě nás nepřestávají uchvacovat. Nejlepší trendy tohoto období můžete nosit i dnes

Dříve, než se mezi módními trendy objevil minimalismus a sportovní prvky, frčela elegantní a výrazná móda. Především pak v šedesátých letech zažily tyto módní trendy velký boom, ženy se zkrátka začínaly více zajímat o svůj zevnějšek.

Vraťme se zpátky do šedesátek a připomeňme si největší módní kousky tehdejší doby, které hravě můžeme zařadit do našeho šatníku i dnes.

Twiggy odstartovala éru minisukně

Jedna z největších módních ikon v historii odstartovala v šedesátých letech éru minisukní. Twiggy byla v šedesátkách velmi oblíbená a každá žena toužila být oblečená jako ona.

Když se ve společnosti začala objevovat v této krátké sukni (někdy až moc krátké), bylo to něco nového a převratného.

Ačkoliv se to možná nezdá, minisukně jsou ve vývoji módních trendů velkým mezníkem. Ženy se i díky tomuto trendu postupně nebály odhalovat větší a větší část svého těla a začaly vyhledávat extravagantnější módu, což pokračovalo i v budoucnu.

Hit jménem oranžová

Tato jarní barva rozděluje „módní společnost“ na dva tábory. Jeden tábor ji nosí s hrdostí a oblibou, zatímco druzí se oranžové vyhýbají obloukem a v jejich šatníku nic takového za žádnou cenu nenajdete. Ať už dnes patříte do jakéhokoliv tábora, v šedesátkách ji všichni milovali.

Foto: Shutterstock

Oranžová se často objevovala na šatech, výrazných halenkách, kabátech, ale i módních doplňcích jako jsou kabelky či klobouky. Byla zkrátka všude.

Velmi oblíbená byla například kombinace oranžovo – hnědá. Pro nás je tato kombinace v současné době téměř pasé, tehdy ale tuto kombinaci považovali za svěží a hravou.

Trendy baret, který se drží dodnes

Baret je jedním z módních kousků, který se drží na vrcholu módních trendů už od zmíněných šedesátek. Ženy si ho v tehdejší době oblíbily především díky svému tvaru. Působil neokoukaně a originálně. Navíc se jednoduše kombinoval s jinými módními doplňky a dal vyniknout i extravagantnímu líčení i pompézním účesům.

Photo of Woman in Red Beret, White T-shirt, and Brown Jacket Posing With Her Hand Out
Foto: Pexels

Výrazný kontrast barev

V šedesátých letech musela být móda výrazná a nepřehlédnutelná. Přesně tak zněly módní trendy.

V roce 1963 si svůj první butik otevřela Mary Quant, která je považována za královnu grafických vzorů. Mimo jiné právě v této době přišla s kolekcí koktejlových šatech ve výrazném kontrastu černo – bílé.

Foto: Pinterest

Tato nesmrtelná kombinace patří mezi módní trendy dodnes. Jedná se o dvě nejoblíbenější barvy, které společně tvoří nadčasový design, jenž se jednoduše kombinuje s nejnovějšími módními trendy.

Velké sluneční brýle nesměly chybět v žádné kabelce

K výraznému kontrastu barev samozřejmě potřebujete výrazné módní doplňky. A právě proto v šedesátkách slavily úspěch velké sluneční brýle se širokými obroučky. Takové sluneční brýle dodávaly tu správnou dávku tajemnosti každé ženě se zájmem o módu.

Trendy byly nejen velké kulaté, ale i s tvarem připomínající kočičí oči. Objevovaly se především v černé barvě, výjimkou nebyly ale ani výrazné bílé brýle.

Foto: Pinterest

Který z módních trendů šedesátek rády nosíte i dnes?


Avatar

NikolKurkova

Oblékání je odrazem člověka - malý kousek z toho, kdo jste, je v tom, co máte na sobě (M. Jacobs). Můžete být každý den za někoho jiného a zároveň sami sebou. Tohle kouzlo na módě prostě miluji.