Jak na modré vlasy? Vše, co potřebujete vědět, pokud milujete modrou ve vlasech

Blue Haired Woman Facing Metal Fence

Modrá barva je jedna z nejodvážnějších, kterou na vlasech můžete mít. Rozhodli jste se pro takovou změnu a chcete vědět, jak na to? Nevíte, který odstín zvolit? Nebo už modré vlasy máte, ale hledáte ty nejlepší barvy? Vše, co potřebujete vědět o modrých vlasech, najdete v tomto článku.

Modrá je dobrá, ale z vlasů jen tak nepustí

Pokud se rozhodnete dát si na vlasy modrou barvu, rozhodně to nejdřív dobře zvažte. Modrý pigment se z vlasů dostává opravdu těžko, a to často i v případě, kdy se jedná o smývatelnou barvu, která na vlasech má vydržet pouze několik umytí.

Přesto, že se sytá modrá poměrně rychle vymývá, nezbavíte se jí úplně a to je právě často nemilé překvapení. Na rozdíl od fialové či růžové, které se sice vymývají, ale do poměrně hezkých odstínů, modrá se může změnit v brčálově zelenou a vydržet relativně dlouho v tomto odstínu. Jak se s těmito problémy vypořádat?

Foto: Shutterstock

Modrá jen na pár dní? Ideální třeba na festival

Nejste si jistí, jestli vám modrá na vlasech bude slušet?  Chcete ji pouze vyzkoušet na několik dní? V těchto případech jsou ideální barvy, které smyjete během jednoho nebo dvou umytí.

Jednou z možností jsou křídy na vlasy. Ty ovšem často vlasy vysušují a jsou vhodné spíše k barvení jednotlivých pramenů. Výhodou je ale dostupnost. Křídy na vlasy například od firmy Schwarzkopf najdete opravdu snad v každé drogerii.

Další variantou jsou tónovací spreje. Ty jsou dobře vidět i na tmavých vlasech, a dají se sehnat za pár korun. Navíc nevysušují vlasy tolik jako křídy.

Nicméně, nejideálnějším způsobem pro docílení modrých vlasů například na víkendový festival, jsou různé washouty a vlasové make-upy. Vyzkoušet můžete například produkt značky L’Oreal Paris z řady Colorista. Na světlých vlasech získáte sytou barvu, která vydrží dvě až tři umytí.

Foto: Shutterstock

Jak na lehký nádech modré v pastelových tónech?

Pokud se necítíte okamžitě na sytou královskou modrou nebo se vám zkrátka líbí pastelové odstíny, můžete zkusit různé barvící masky a balzámy.

  • Ze značek z drogerie tento produkt vyrábí Revolution Haircare, která má řadu tónovacích balzámů, a to jak pro blondýny, tak i brunety. Vybrat si můžete například temný odstín Midnight blue nebo světlejší Ocean blue.
  • Velmi oblíbeným produktem v této kategorii jsou tónovací masky od značky Maria Nila s modrým odstínem Azure. Avšak tato značka nepatří k nejlevnějším. Za malé balení s obsahem 100 ml zaplatíte zhruba 350 Kč.

Pokud chcete kvalitu za velmi dobrou cenu, nebojte se pátrat po těchto produktech v profesionálním kadeřnickém zboží nebo se zeptat přímo vašeho kadeřníka.

  • Italská profesionální značka Fanola vyrábí barvící masky, které lze na internetu sehnat i za 150 Kč za 200 ml. Kvalitní barvící masky Color Fresh Mask vyrábí také známá značka Wella a poměrně nově přišla s podobným produktem pod názvem Chroma ID značka Schwarzkopf.

Velkým plusem těchto produktů je mimo péče a hydratace také to, že se mezi sebou mohou míchat, a tak lze dosáhnout velmi originálních odstínů.

woman in black jacket with blue hair
Foto: Unsplash

Jak na dlouhodobé působení modré barvy, aniž by došlo k poškození vlasů?

Jste si jistí, že modrou na vlasech chcete mít delší dobu, ale bojíte se poškození vlasů? Řešením jsou semipermanentní barvy.

Bohužel však máme špatné zprávy pro brunetky, protože na tmavé vlasy obvykle tyto barvy chytají velmi špatně. Ovšem pokud máte vlasy přirozeně světlé nebo odbarvené na světlou barvu, budou pro vás semipermanentní barvy ideální!

V každé drogerii seženete barvy od firmy Schwarzkopf z řady LIVE za velmi příznivou cenu okolo 150 Kč. Můžete zvolit zářivě modrý odstín Electric blue nebo pastelový Denim steel. Vzhledem k tomu, že se jedná o barvy bez amoniaku, můžete si namíchat zcela jedinečný odstín pomocí dalších barev ze stejné řady.

Pokud byste toužili po světlejším odstínu, můžete barvu smíchat s kondicionérem a nechat působit kratší dobu. Zastřenější barvy získáte, pokud přidáte ocelově stříbrný odstín Silver steel. Mínusem ovšem může být absence semipermanentních tmavších barev.

Velmi oblíbenými a levnými barvami v této kategorii jsou barvy La riche directions. Oproti LIVE barvám, které mají krémovou konzistenci, tyto jsou gelové. V prodeji mají řadu odstínů:

  • Turquoise
  • Atlantic blue
  • Lagoon blue
  • Denim blue
  • Midnight blue
  • Pastel blue

Pokud byste si z výčtu nevybrali, vždy můžete barvy vzájemně namíchat dle libosti. Na rozdíl od Schwarzkopf, v nabídce Directions barev existuje také černá barva v odstínu Ebony. Tu ovšem s modrými odstíny NEMÍCHEJTE. Tato barva má červený základ a při smíchání s modrou by vám na vlasech vznikla fialová.

Pokud chcete, aby vám barva dlouho vydržela, opět se nebojte zabrouzdat do vod profesionální vlasové kosmetiky. Semipermanentní barvy nabízí firma Matrix nebo například Joico. V obou řadách najdete několik modrých odstínů.

Velkou výhodou těchto barev je, že v nabídce mají černou, ale i „bílou“ barvu, a proto pokud si nevyberete z nabídky, můžete si namíchat přesně ten odstín, který chcete.

Stejnou možnost nabízí i firma Black Professional Line s jejich barevnými tonery – navíc za 300 ml toneru zaplatíte kolem 300 Kč. Matrix i Joico koupíte za stejnou cenu, ale balení obsahuje 118 ml.

Přestože modré tóny drží opravdu dobře, postupnému vymývání nezabráníte. Pokud chcete sytou modrou na vlasech stále, budete muset vlasy dobarvovat zhruba každé tři týdny. V případě, že jste barvu nanášeli na odbarvené vlasy, prvních několik týdnů se barva bude vymývat rychleji.

Modrá barva z pohodlí domova bez návštěvy kadeřníka?

Jestli chcete modrou barvu na vlasech, tak je v každém případě nejlepší obrátit se na zkušeného kadeřníka. Neriskujete tak, že si vlasy zničíte nebo hůř – úplně spálíte. Avšak dobrých kadeřníků je jako máku, volných termínů také pomálu a běžně za barvení v salónu zaplatíte několik tisíc.

Ať už jsou důvody jakékoliv, můžete přistoupit k rozhodnutí, že si vlasy obarvíte na vlastní nebezpečí u sebe doma.

Nejjednodušší cestou, kterou se k modrým vlasům můžete vydat je předem připravená barva v krabičce. Nicméně, zrovna modrých odstínů nenajdete mnoho. Výjimku tvoří odstín Blue mercury opět od firmy Schwarzkopf z řady LIVE Urban Mettalics.

Co tedy dělat, pokud chcete nabarvit vlasy permanentní barvou nebo máte příliš tmavé vlasy na to, aby vám stačilo použití semipermanentní barvy?

Můžete použít již předem připravený kit na odbarvování vlasů, ale raději zvolte ten, který má nejslabší peroxid (3 % nebo 6 %). Odbarvovače z drogerie obvykle obsahují velmi silný peroxid, a proto se mu raději vyhněte, případně ho nechte působit velmi krátce. Jinak postupujte dle návodu.

Na takto odbarvené vlasy již můžete použít semipermanentní barvu.

V některých obchodech zakoupíte profesionální produkty využívané v kadeřnických salónech. Pokud se rozhodnete pro barvení touto cestou, držte se návodu na krabičkách a nepoužívejte silnější peroxid než ten 6%. V tomto případě můžete zkusit použít například demi-permanentní modrou barvu od firmy Matrix.

3 tipy na závěr

  1. Aby se barva nevymývala do brčálově zelené, přidejte k modré kapku fialové.
  2. Myjte si vlasy vlažnou vodou, ne horkou. Barva se tak bude vymývat pomaleji.
  3. Pro oživení barvy a stále sytě modré vlasy můžete při mytí používat barevné masky a balzámy nebo si kondicionér míchat s trochou semipermanentní barvy.

Zdroj info: autorský článek.


Avatar

Agáta Eismannová

Jsem trochu snílek, trochu módní nadšenec, trochu romantik, trochu cynik. Zajímám se o zdraví a krásu, zejména o zevní péči o naše tělo. Není mi ale lhostejné ani to, co do svého těla dostávám skrze potraviny. Ráda předávám své vědomosti a zkušenosti i z oblasti zdravé výživy.