Kosmetiku prodávají dvě vlastnosti a těmi jsou vůně a obal. Určitě si sami vybavíte situaci, kdy při nákupu nového krému k němu instinktivně čicháte a o jeho koupi se intuitivně rozhodujete podle příjemné vůně. Líbivý obal vás má přimět k tomu krém v regálu vůbec zaznamenat.

Není všechno zlato, co se třpytí

Jdete-li ale trochu dále a začnete-li studovat složení kosmetického produktu, který si plánujete pořídit, pravděpodobně zjistíte, že vzhled a vůně není vše. Při používání hraje významnou úlohu především složení všech krémů, odličovacích a tonizujících vod a mlék, tělových másel a vlastně veškerých produktů, které si nanášíme na tělo. Některé produkty totiž obsahují složky, které lidskému organismu přímo či nepřímo škodí a způsobují závažné nepříjemnosti a nemoci.

Jak ale zjistit složení konkrétního kosmetického výrobku?

Každý výrobce má za povinnost složení svého produktu uvádět na jeho obalu. K označení jednotlivých složek se používají mezinárodní latinské názvy, tak zvané INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) kódy. Za dvojtečkou po zkratce INCI tedy na obalu najdete jednotlivé složky konkrétního produktu a to sestupně podle procenta jejich podílu ve výrobku obsaženém.

A teď nastává ta největší legrace, jak se v jednotlivých složkách vyznat?

S tím vám v České republice pomohou stránky Evropské unie “Cosmetic ingredient database”: https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/cosing_en, které podávají nezkreslené informace o tom, co se za jednotlivými latinskými názvy skrývá a pomáhají rozklíčovat šifru z INCI kódů z obalů kosmetických výrobků. Ani zdaleka neplatí, že každá syntetická látka musí být nutně škodlivá a každá složka přírodního původu zdraví prospívá. V této webové databázi zároveň zjistíte i účel použití konkrétní látky a charakteristiku jejích účinků včetně konkrétních příkladů produktů, které hledanou látku obsahují.

Na které látky si tedy dát pozor?

Parabeny

Převážná většina průmyslově vyráběných kosmetických produktů obsahuje zdraví škodlivé látky. Patří mezi ně především parabeny používané díky svým antibakteriálním účinkům především jako konzervanty bez dalšího vlivu na kvalitu produktů.

Na obalech kosmetických produktů bývají označeny velkým tiskacím E a číslem, např. E 210. Ano, to jsou ta nechvalně známá „éčka“, která se s oblibou přidávají i do potravinářských produktů. V seznamu INCI složek bývají často označeny i svým plným názvem, například butylparaben, propylparaben, methylparaben, atd.

Parabeny mohou u lidí s citlivou pokožkou způsobovat ekzémy a vyrážky a několik laboratorních studií dokonce prokázalo souvislost mezi používáním antiperspirantů obsahujících parabeny a zhoubným bujením v ženské prsní tkáni. Mnohé evropské země již používání parabenů zakázaly. Evropská unie zatím s jejich zákazem vyčkává na relevantní výsledky studií. Nechcete-li si ale zbytečně škodit, měli byste se výrobkům obsahujícím parabeny vyhnout.

Silikony

Další látky, kterým byste se v zájmu svého zdraví měli vyhnout, jsou silikony, což jsou polymerní sloučeniny, které zjednodušují aplikaci a roztíratelnosti kosmetických produktů. Silikony v kosmetice poznáte podle jejich názvů končících na:

  • –icon(e)
  • -silane
  • -thicone
  • -thiconol
  • -siloxane, atd.

Po použití nezanechávají mastný film a po jejich nanesení budete mít pocit sametové pleti, pouze však do té doby než si uvědomíte, že na vaší pokožce vytváří neproniknutelnou anorganickou bariéru. Díky neschopnosti těla silikony odbourat zůstávají tyto látky na pokožce velmi dlouho, zanášejí ji a pleť se pomalu a jistě přestává mastit a schne. Proto musíme znovu použít krém se silikony a tak pořád dokola.

Silikony se velmi často používají i do vlasových kondicionérů pro zvýšení lesku vlasů. Jak asi dopadne organismus, který je neustále otravován umělou hmotou, s jejímž odbouráním má problémy i příroda?

Tímto ale náš seznam škodlivých látek ani zdaleka nekončí. Většina kosmetických produktů, které jsou běžně k dostání v našich obchodech, obsahuje kromě parabenů a silikonů celou řadu dalších škodlivých látek. Jde například o PEGy používané jako emulgátory, sulfáty, které mají vytvořit bohatou pěnu při použití mýdel a šampónů a další.

… O těch si povíme více příště.