Nejlepší doplněk k outfitu? Zdravý svěží dech! Poradíme, jak na správnou ústní hygienu.

Ústní hygiena je velmi důležitá a každý člověk by měl vědět, že pouhé čištění zubů prostě nestačí. Navíc mnoho lidí i obyčejné čištění zubů dělá špatně. Jdete na pohovor, na schůzku nebo na zkoušku a váš dech není zrovna příjemný? Bez ohledu na váš outfit dokáže tento detail spolehlivě pokazit dojem z vaší osoby. A to zkrátka nechcete! Poradíme vám, jak tento problém rychle vyřešit.

Ústní voda není řešení

Ústní vody se skládají z různých chemikálií, alkoholu a dalších vonných příměsí. Pomáhají sice zabíjet bakterie, které se v ústech nachází, ale zabíjejí i ty, které přispívají ke správnému orálnímu zdraví! Zkuste raději používat zubní nit, nebo mezizubní kartáčky. V mezizubních prostorech se skrývají maličké skulinky a odtud se zbytky jídla dostávají ven zpravidla jen těžko. Leda že máte dokonale rovné zuby, ale to většina z nás bohužel nemá. Nejhorší pak je, když tyto malé zbytky jídla začínají hnít. Vytváří se tím velmi nepříjemný zápach.

Požádejte o radu s čištěním mezizubních prostor svého zubaře, nebo raději rovnou zajděte k dentální hygienistce, která vám vše vysvětlí. Uvidíte, že s pravidelným používáním zubní nitě nebo mezizubních kartáčků váš dech bude daleko příjemnější. Zamezíte i vzniku zubního kazu v mezizubních prostorech.

Vyrobte si svou vlastní ústní vodu

Pokud jste zvyklí vypláchnout si po čištění zubů pusu ústní vodou, zkuste si vyrobit svou vlastní. Takovou, která vám zaručeně nebude škodit. Podomácku vyrobená ústní voda vám může pomoci od zánětu dásní nebo od jejich podráždění.

Použijte skleničku čisté filtrované vody, špetku sody, nadrcenou mátu nebo hřebíček a špetku mořské soli. Ústní voda bude maličko slanější, ale po pár použití si zvyknete. Pokud chcete ústní vodu sladkou, vynechte sůl a místo ní přidejte čistý extrakt ze stévie.

Jezte méně kořeněná jídla

Že po česneku a cibuli nepatří náš dech k těm nejpříjemnějším – to víme. Bohužel ani hodně kořeněná jídla svěžesti našeho dechu nepřidávají. Koření ucpává jemné chuťové pohárky, proto musíte dbát i na správné čištění jazyku. Kartáček a pasta postačí, ale nejlepší na čištění jazyka jsou přímo určené lžičky. Po jídle je také vhodné žvýkat – nikoliv však žvýkačky, ale raději již zmíněný hřebíček, lístky bazalky nebo lístky máty. Není to sice tak příjemné jako žvýkačka, ale pro ústní dutinu je to mnohem lepší varianta.

Foto: Unsplash.com, Pinterest.