Fruktóza, jak se “ovocný cukr” skutečně jmenuje je přírodním sladidlem. Mnoho lidí vyhledává právě tento cukr, protože ho považují za zdravější. Jenže to, že se ve velkém vyskytuje v ovoci, rozhodně neznamená, že je naprosto zdravý.

Naopak stále více vědeckých studií spojuje jeho konzumaci s nejrůznějšími zdravotními problémy. Ať už u lidí, tak především při testech na myších. Jasné je, že nic by se nemělo přehánět.

Játra fruktózu přemění na tuk

Poslední výzkumy ukazují, že např. u myší s diabetem, se fruktóza vstřebává velmi rychle a v játrech se obdobně rychle přeměňuje na tukovou tkáň. Oproti zdravým tak dokáží přijmout mnohem větší množství cukru.

Rozhodně nikterak dobrá zpráva, pokud by se toto potvrdilo i u lidí. Problémy s tímto cukrem však mají lidé i dnes.

Zvýšení zdravotních rizik

Konzumace fruktózy se za poslední roky neustále zvyšuje. Více a více potravin je doslazováno buď samotnou fruktózou či tzv. glukózo-fruktózovým sirupem. Nadměrná konzumace ovocného cukru se však pojí s celou řadou zdravotních problémů.

Od zvýšeného rizika vzniku cukrovky, obezity až po nealkoholické ztučnění jater. To vše hrozí, když nebudete hledět na množství.

Není samozřejmě potřeba se vzdávat tohoto cukru a už vůbec ovoce, které obsahuje enzymy a vlákninu, které brání tomu, aby se vstřebal všechen cukr. Určitě se ale nenechávejte zmást slovem “ovocný”, zde je nutná rozumná míra.

Foto: Unsplash.com.