Užijte si krásu přírody a radost z pohybu při skvělém skialpinismu!

Skialpinismus je sport, který vznikl ve Švýcarsku a Francii, ale dnes je již rozšířen po celém světě. Tento nádherný sport nabízí krásné zážitky ve volné přírodě. Skialpinismus se dělí na několik kategorií, přičemž nejpočetnější z celé skupiny tvoří závodní a rekreační sportovci.

Nelze pochybovat o tom, že nejen profesionální, ale i rekreační skialpinismus vyžaduje dobrou fyzickou kondici, která se při tomto sportu nepochybně vyplatí. Tento úžasný sport je kombinací volného lyžování, lezeckých dovedností a pečlivě promyšlené navigace. Maximální opatrnost doporučují i přední odborníci na tento sport zejména začátečníkům, kteří dosud nemají s tímto sportem příliš velké zkušenosti. Jaký klíč by měl nováček volit při výběru lyží? Skialpinistické lyže vycházejí z koncepce sjezdových lyží, ale ten hlavní rozdíl je v tom, že jsou lehčí a univerzální. Pokud se rozhodnete pro výstup je třeba na skluznici lyží přilepit po celé délce pásy, které je nutné dobře přichytit od špičky, až po patu. Na výběr je velká škála materiálů jako mohér, nylon a jiná vlákna.

Skialpinistické lyžáky a vázání

Lyžáky určené na skialpinismus svým vzhledem připomínají lyžáky sjezdařské, ale rozdíl je v tom, že mají nižší hmotnost a jsou ohebné v kotnících – v zadní části bot je mechanismus, který lze během lyžování uzamykat a odemykat. Mechanismus si lyžař může uzamknout tehdy, když potřebuje, aby se lyžáky chovaly jako pevná sjezdová obuv, ale během chůze si může vázání kdykoli uvolnit. Skialpy vázání se od vázání sjezdových lyží liší hlavně tím, že patka má možnost pevné fixace, ale samozřejmě i volného pohybu.

Princip je v podstatě stejný jako na běžkách, přičemž vázání umožňuje několik poloh nastavení patky. Tento výborný systém vázání ocení hlavně skialpinisté zejména při různých sklonech svahu. Vázání s možností pevné fixace i volného pohybu usnadňuje sportovci šlapání do kopce a zároveň poskytuje ten správný komfort a následný sjezd z kopce si může vychutnat stejně tak, jako sjezdový lyžař, což je na tomto sportu kouzelné. Při výběru vázání bude vaší velkou výhodou, když si vyberete klasické skeletové vázání nebo odlehčené vázání.

Bez lavinové výbavy a dodržování bezpečnosti se neobejdete

Krása skialpinismu se ukrývá v klidném stoupání do kopce a v nespoutané adrenalinové jízdě z kopce. Přiznejme si, že skialpinismus je fyzicky poměrně náročný sport, a proto musí být sportovní výstroj skialpinisty hlavně bezpečná, často závisí na této výbavě sportovcův život, a to zejména na vysokých horách. Začátečníkům můžeme vřele doporučit kompletní skialpy set, který obsahuje lyže, lyžáky a hole. Na horách bývá počasí, které může být až nebezpečné životu, a proto sportovec musí pečlivě sledovat předpověď počasí – korelaci sněžení, teplotu vzduchu, sílu větru a také stupeň lavinového nebezpečí. Velkou výhodou je, že v dnešní době internetu mohou sportovci informace o lavinovém nebezpečí získat velmi snadno, a to pomocí celé škály webů, které se předpovědí zabývají, další skvělou možností je požádat o informaci přímo z centra dění, a to ve střediscích lavinové prevence Horské záchranné služby. Už to tak bývá, že na některých svazích se však reálný stupeň rizika od obecně vyhlášeného stupně může lišit, protože žádná předpověď není 100 %, proto žádnému skialpinistovi nesmí chybět ani lavinová výbava – lavinový batoh s nafukovacími vaky, sonda, vyhledávač a lopata – což vám může zachránit život a zároveň přináší pocit větší bezpečnosti a jistoty.


Avatar

Redakce

Bavíme, radíme a inspirujeme. Jsme FashionMagazin.cz a na českém internetu fungujeme už od roku 2012!