Kde se vzaly zábavné vánoční svetry a proč byste tuto tradici měli dodržovat i vy?

Svetry neodmyslitelně patří k zimním měsícům, a to hlavně ty vánoční, které nejen že zahřejí, ale též pobaví. Obzvláště v případě, pokud vsadíte na nevkusné kýče, jež se neostýcháte vzít třeba na firemní vánoční večírek. Kde se vlastně trend vánočních svetrů, na něž se zaměřují i přední módní prodejci, vzal?

Historie pod lupou

S vánočními svetry se poprvé setkáváme v 50. letech, kdy se začalo s masovou komercializací Vánoc. V té době nesly označení „Jingle Bell Sweaters“ čili na nich byly vyobrazené tradiční vánoční ozdoby. A vůbec se nejednalo o zmiňované kýče, nýbrž šlo o velmi decentní a veselé pletené kousky.

Nástupem 80. let se trend vánočních svetrů prodral do televize, kde se rázem stal velmi populárním. Největším průkopníkem se stal Cliff Huxtable alias Bill Cosby z proslulého seriálu Cosby Show. Ke shlédnutí byla skutečně výjimečná přehlídka velmi ošklivých pestrobarevných vánočních svetrů.

Foto: Shutterstock

Zlomový okamžik

V roce 2001 přichází na scénu film Deník Bridget Jonesové a v ní nepřehlédnutelný Mark Darcy s ručně pleteným svetrem, na němž se vyjímá hlava soba. Tímto okamžikem začala popularita nevkusných vánočních svetrů znovu stoupat.

Ovšem už o rok dříve proběhl ve Vancouveru první večírek vánočních svetrů, jehož obliba se rychle rozšířila po Kanadě, USA a později po celém světě. Vánoční svetry dnes patří do šatníku světových celebrit a politiků, kteří se neostýchají jimi pochlubit na sociálních sítích.

Typické vánoční motivy nebo originální vtip?

Pokud i vy jste vánočním svetrům propadli, nabízejí se vám dvě možnosti. Buď se budete držet decentních vzorů se sněhovými vločkami, norskými motivy a tradiční zelené, červené a bílé barvy, nebo si ze sebe udělejte legraci a oblékněte svetr se zábavnými obrázky. Nabídka je více než pestrá!

Oblékněte celou rodinu

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ svetru, pořiďte ho celé rodině. Vánoční fotky před stromečkem pak budou nezapomenutelným zážitkem, nad nímž se budete usmívat ještě za několik let.

Svetry seženete před Vánoci v jakémkoliv obchodě s oblečením nebo na internetu. Rodiče mohou sáhnout po svetrech s výroky z oblíbených vánočních filmů. Nesmí též chybět tradiční nápisy „Ho, ho, ho“ či „Merry Christmas“. Děti budou nadšené z pohádkových postaviček, jakými jsou Ledové království nebo Grinch.

Jak už bylo zmíněno, vánočním svetrům už nyní patří čestné místo na firemních večírcích. V některých firmách jsou dokonce jejich povinnou součástí. Zábava a uvolnění, které s sebou přináší, jsou skutečným odreagováním po náročném předvánočním období plném shonu.

Zdroj:


Avatar

Agáta Eismannová

Jsem trochu snílek, trochu módní nadšenec, trochu romantik, trochu cynik. Zajímám se o zdraví a krásu, zejména o zevní péči o naše tělo. Není mi ale lhostejné ani to, co do svého těla dostávám skrze potraviny. Ráda předávám své vědomosti a zkušenosti i z oblasti zdravé výživy.