Jak se pozná kvalitní toaletní voda a kdy se hodí ji používat?

V obchodech s kosmetikou dnes můžete narazit na velkou škálu produktů, s jejichž pomocí si lze navonět pokožku a cítit se příjemně minimálně po dobu několika hodin. Jednu z možností představují toaletní vody. Jaké jsou jejich vlastnosti a odlišnosti ve srovnání s dalšími vonnými přípravky?

Základní charakteristika toaletní vody

Pakliže v obchodě vybíráte vůni, díky níž se budete ve společnosti cítit komfortněji a nebudete své okolí obtěžovat případným zápachem z potu, je dobré si všímat toho, do jaké kategorie spadá. Ovlivní to totiž například dobu účinnosti.

Toaletní voda je charakteristická tím, že obsahuje 4 – 8 % vonné složky, tedy parfémovaného oleje. Daleko větší podíl mají parfémy, a to až 40 % z celkového objemu, menší podíl vonných částic je naopak v kolínské vodě, kde činí zpravidla jen 3 – 5 %.

TIP: Široký výběr toaletních vod najdete na https://makeup.cz/categorys/5392/.

Toaletní voda, pakliže je kvalitní, působí poměrně dlouhou dobu, minimálně by měla být vůně z pokožky cítit 3 hodiny. Není natolik intenzivní jako parfém, takže se více hodí pro běžné denní použití.

Foto: Unsplash

Kdy je čas pro toaletní vodu?

Vzhledem k nižší intenzitě vůně se dá toaletní voda, kterou v obchodech poznáte i dle označení Eau de Toilette, aplikovat na pokožku při běžné denní rutině. Například tehdy, jdete-li do zaměstnání, do školy, případně třeba na procházku po městě apod.

Foto: Unsplash

Způsob aplikace

Nanášení toaletní vody na kůži je velmi jednoduché. Tekutinu stačí v malém množství nakapat do dlaně a roznést ji po pokožce, ideálně v oblasti krku. Výhodou je, že se toaletní vody obvykle prodávají v menších lahvičkách, takže se vám snadno vejdou do kabelky či kapsy od saka, můžete se pak vonět vždy, když už máte pocit, že předchozí dávka vyprchala.

Moderní toaletní vody jsou citlivé k lidské kůži, takže není problém je aplikovat i několikrát denně, aniž by došlo k vysušení pokožky, jejímu zarudnutí, potažmo k jiným potížím. Vždy však hraje roli citlivost vaší kůže, proto je dobré postupně vyzkoušet více značek a výrobků, než přijdete na ten pravý, s nímž budete naprosto spokojeni.


Avatar

Agáta Eismannová

Jsem trochu snílek, trochu módní nadšenec, trochu romantik, trochu cynik. Zajímám se o zdraví a krásu, zejména o zevní péči o naše tělo. Není mi ale lhostejné ani to, co do svého těla dostávám skrze potraviny. Ráda předávám své vědomosti a zkušenosti i z oblasti zdravé výživy.