Je čas vytřídit opotřebovanou sportovní obuv a pořídit si novou! Jak a kde si správně vybrat?

Jaro je ideální období na rozhýbání těla – na sport a velký jarní úklid. Vyřazené sportovní boty budete nejspíš chtít nahradit novými. Při koupi se vyplatí se držet následujících pravidel a nakupovat u specializovaného prodejce, resp. v ověřeném e-shopu.

Šetřete na správném místě, rozhodně ne na kvalitě!

Laciná obuv obvykle není optimálně konstruovaná na daný sport či vůbec obecně lidskou nohu, jsou to jen zbytečně vyhozené peníze a riziko pro vaše zdraví. Kvalitní boty jsou opravdový high-tech produkt. A obuv podléhá módě! Pokud chcete smysluplně ušetřit, kupujte značkové boty ve slevách, krátce předtím, než se na trhu objeví jejich nástupce. Co je kvalitní obuv dnes, za rok nebude horší.

Foto: Unsplash

Správná velikost!

Asi víte, že žádné, a už vůbec ne sportovní, boty by vás neměly tlačit. Myslet si „však se časem roztáhnou“ je chyba. Obuv, ve které plánujete pravidelně trénovat svou výdrž, kupujte odpoledne po práci. Při zkoušení bot musí totiž nohy být dostatečně teplé a prokrvené. Chodidla během dne mění velikost, přičemž v odpoledních hodinách jsou větší než ráno. Nejlepší je zkoušet si obuv v ponožkách, ve kterých pak budete sportovat. A také platí, že běžci, kteří běhají maratony, potřebují velký rozdíl mezi velikostí boty a velikostí nohy, zatímco příležitostným běžcům stačí standardní rozdíl 1 až 1,5 cm.

Nákup přes internet!

Pokud si chcete boty objednat z e-shopu, dávejte si pozor, abyste nenaletěli na podvodné stránky. A zaměřte se na značky, se kterými už máte dobré zkušenosti, nebo které jsou všeobecně pokládané za kvalitní. Vzhledem k tomu, že se velikostní tabulky liší podle země původu a výrobce, spoléhejte na značku, kterou už máte odzkoušenou, protože tak se snáze trefíte do správné velikosti. Pokud máte pochybnosti, neváhejte obuv vyměnit.

Boty na běh nebo pěší turistiku

Člověk dokáže běhat i bez bot: Abebe Bikila z Etiopie běžel v roce 1960 olympijský maratón v Římě naboso a vyhrál. A časem 2 hodiny, 15 minut a 16 vteřin zároveň vytvořil nový světový rekord. V roce 1964 byl tento Etiopan ještě o 4 minuty rychlejší, ale tentokrát již měl na nohou obuté boty. Správná obuv přispěla k jeho výkonnosti.

Kvalitní běžecké boty se vyznačují tím, že chrání chodidlo před odřením, zabraňují rychlé únavě nohy, mají výbornou schopnost tlumit nárazy a podporují anatomicky správné postavení chodidla. Vyrobené jsou z materiálů, které chodidlům zajišťují příjemné mikroklima, resp. větrání. Trailová běžecká obuv, např. Salomon Speedcross, má výraznější design pro lepší záběr a brždění při strmém stoupání. Je totiž určená na běh v terénu.

Turistická obuv je spíše uzpůsobená k dlouhému chození a celkově působí mohutněji. Materiály jsou maximálně prodyšné, ale větší důraz je u nich kladen na odolnost vůči povětrnostním podmínkám, např. na nepromokavost. Zlevněné Salomon boty pánské a dámské na běh i turistiku najdete v nabídce Topski.

Kopačky

Každý sport vyžaduje jiný typ obuvi. Na topski.cz najdete i kopačky Nike pro malé a velké fotbalisty. Samozřejmě, že také ve slevě, ve žluto-černé a červeno-černé barevné kombinaci. Vyzkoušejte, zda nejsou stejně zázračné jako Mercurial Vapor VIII! Možná jste zachytili reklamu na růžové kopačky z této série, kde si je obují Cristian Ronaldo (fotbalista) a Rafael Nadal (tenista) a tím si navzájem vymění sportovní dovednosti… Myslíte, že to funguje i u kopaček značky Nike jiných barev a typů?


Avatar

Redakce

Bavíme, radíme a inspirujeme. Jsme FashionMagazin.cz a na českém internetu fungujeme už od roku 2012!