Šéf značky New Yorker Friedrich Knapp musí zaplatit několikamilionovou pokutu za nelegální obchod s akciemi

Čtveřice mužů z regionu Braunschweig, kde sídlí mimo jiné značka New Yorker, měla zákulisní informace o blížícím se bankrotu módní značky Gerry Weber, čehož využila k vlastnímu obohacení prodejem akcií této firmy. Bylo totiž zcela jasné, že dojde k rapidnímu poklesu ceny. Nyní za tento čin musí zaplatit vysoké pokuty, jak uvedl server Spiegel.de – konkrétně v závislosti na závažnosti obvinění musí uhradit částky ve výši mezi pěti tisíci až dvěma miliony eur.

S vyšetřováním této kauzy se přitom začalo už na začátku roku 2019, kdy německý Federální úřad pro finanční dohled zaznamenal podezřelé transakce v souvislosti s vyhlášeným návrhem na insolvenci společnosti Gerry Weber. V návaznosti na to byla dokonce pozastavena možnost dále obchodovat s jejími akciemi.

Foto: Gerry Weber

Během pár měsíců se pak skutečně potvrdilo, že došlo k nelegálnímu obchodování s akciemi této oděvní firmy. Vyšetřovatelé o tom našli celou řadu důkazů při domovních prohlídkách uskutečněných v srpnu 2019, které čtveřici podezřelých definitivně usvědčily.

Vše skončilo tím, že podezřelí byli obviněni z neoprávněného použití informací o hrozícím krachu společnosti k vlastnímu finančnímu prospěchu, a byly jim za to uděleny zmíněné pokuty.

Za celou kauzou stojí ředitel módního řetězce New Yorker

Hlavním podezřelým v této kauze, jenž dostal z obžalovaných i nejvyšší pokutu ve výši 2 milionů eur, je devětašedesátiletý muž, který byl jednak tím, kdo dané informace zjišťoval a zároveň se staral i o veškeré finanční transakce.

Ačkoliv Federální úřad pro finanční dohled ani německá policie tuto informaci oficiálně nepotvrdili, dle informací místního zpravodajského týdeníku Wirtschaftswoche by se mělo jednat o miliardáře Friedricha Knappa – výkonného ředitele módní společnosti New Yorker a jednoho z nejbohatších Němců!

Foto: www.newyorker.de

Ten má tak společně s dalšími obviněnými čas do května 2021, aby pokutu uhradil. Pokud tak učiní, bude dle prohlášení státního zástupce trestní řízení pozastaveno a obžalovaným nebude hrozit trest odnětí svobody za nelegální obchodování s akciemi.

Co se týče společnosti Gerry Weber, tak ta se nakonec z finančních problémů dostala, konkurzní řízení s ní bylo ukončeno na konci roku 2019. V listopadu 2020 pak dokonce po dlouhé době a sérii úsporných opatření (zavírání poboček, propouštění zaměstnanců) oznámila, že je v zisku.


Avatar

Agáta Eismannová

Jsem trochu snílek, trochu módní nadšenec, trochu romantik, trochu cynik. Zajímám se o zdraví a krásu, zejména o zevní péči o naše tělo. Není mi ale lhostejné ani to, co do svého těla dostávám skrze potraviny. Ráda předávám své vědomosti a zkušenosti i z oblasti zdravé výživy.