Jak opravit děravé tričko? Zapomeňte na jehlu a nit, zkuste raději žehličku a tavnou tkaninu

Person Holding Clothes Iron

Problém, který známe všichni. Na našem oblíbeném tričku se vytvořila nevzhledná otravná dírka. Většina z nás automaticky sáhne po jehle s nití a dírku se pokusí zašít. Tento postup sice funguje, ale málokdy se stane, že by opravené místo vypadalo jako dřív. Jak se s tímto problémem vypořádaly moderní hospodyňky?

Řešení je rychlé, levné a efektivní

S jehlou a nití dokážeme jen málokdy provést úhlednou opravu našich oděvů, pokud tedy nejsme profesionální švadleny. Naštěstí ale existuje elegantnější způsob, jak opravit děravé tričko. Kouzlo spočívá v jednoduchosti, rychlosti, ceně i kvalitě opravy.

Žehlička a lemovací páska. Víc nepotřebujete

Princip této metody spočívá v důmyslné aplikaci lemovací pásky a žehličky. Tato kombinace zajistí kvalitní opravu, která je pouhým okem navíc nepostřehnutelná. Ona „zázračná“ lemovací páska je tvořena tenkou netkanou látkou, která se při vysoké teplotě roztaví a přilne k okolí. V našem případě k okolní textilii.

Páska se používá ke zkracování například dlouhých kalhot, ale i ke zkracování záclon a závěsů. Podobně však lze využít tento materiál právě i k záchraně děravého trička.

Místo šití žehlení

Vložte tričko nebo jiné oblečení, které chcete opravit, na žehlicí prkno a srovnejte jej do roviny, aby se nikde nevytvořily žádné záhyby. Prsty opatrně nahrňte okolní látku tak, abyste úhledně zakryli poškozené místo. V dalším kroku ustřihněte 2 až 3 kousky z lemovací pásky a tyto kousky položte ve vrstvách přes dírku.

Video: GIPHY.com

Vezměte kus ochranné látky, přeložte ji přes oblečení a žehličkou nastavenou na žehlení bavlny zažehlete opravené místo tak, že žehličku jen položíte po dobu 10 vteřin na inkriminované místo. Teplota bezpečně roztaví tavnou pásku a dírka bude bezpečně zacelená.

Video: GIPHY.com

Pokud bude dírka stále patrná, zkuste postup opakovat – zarovnejte dírku, přiložte další vrstvu tavné pásky a přežehlete. Více než 2 opakování by nemělo být nutné provádět.


Avatar

Karel Balek

Nadšený fotograf, věčný optimista a snílek. Rád poznávám cizí kultury, miluji dobré espresso a v neposlední řadě se zajímám o módu a oblékání ... Asi proto píši pro FashionMagazin.cz.