Neškodné vypadávání vlasů nebo alopecie? Rozpoznejte to včas a začněte jednat

Vypadávání vlasů je do určité míry naprosto normální a děje se snad úplně každému. Ačkoli si to většina lidí neuvědomuje, i naše vlasy mají určitou životnost. Jakmile uplyne, vlas jednoduše vypadne a je nahrazen novým.

Jak poznat, zda je vypadávání vlasů ještě normální a v míře a kdy už to zavání zdravotním problémem? Pokud i vám padají vlasy, měly byste vědět, kdy jde o běžný stav a kdy může za padáním vlasů stát zdravotní obtíž zvaná alopecie.

Vlasy jsou korunou krásy

Velmi často se říká, že vlasy jsou korunou krásy. Jejich vypadávání proto může mít negativní vliv na naši psychiku, některé ženy se zkrátka necítí dobře, když vědí, že jim vlasy padají a zvláště ve větším měřítku jim to pak ubírá na sebevědomí. Za padáním vlasů přitom může stát celá řada viníků od nerovnováhy hormonů v těle, přes nadměrný stres až po těhotenství nebo infekční onemocnění.

Co je alopecie?

Alopecie je možná mnoha ženám (a samozřejmě nejen jim) jednou velkou neznámou, přitom to není kdovíjak ojedinělý a vzácný zdravotní problém. Alopecie se řadí mezi neinfekční onemocnění a způsobuje vypadávání vlasů. Může být dědičná, může ji vyvolat stres a také byste měly vědět, že alopecie je několik druhů.

Difúzní alopecie způsobuje vypadávání vlasů rovnoměrně po celé hlavě. Patří sem také androgenní alopecie, která se začíná projevovat ústupem vlasů z čela a temene hlavy – znají především muži s přibývajícím věkem. Dalším druhem alopecie je areátní, která je typická tím, že při ní na hlavě vznikají jasně ohraničené lysinky. Sem patří i poporodní alopecie, kterou trpí až 90 % žen po porodu.

Dá se s tím něco dělat?

Pokud na sobě zpozorujete padání vlasů ve větší míře, je určitě na místě situaci řešit a jednat. Jednou z možností je používání speciální vlasové kosmetiky, která je k vlasům a pokožce hlavy šetrná, vlasy vyživuje a pokožku zbytečně nevysušuje. Pomoci může také správná životospráva, kdy mluvíme o dostatečném množství spánku nebo o kvalitní a pestré stravě. Jistota je ovšem vždy navštívit specializovaného lékaře, který by měl být schopen problém diagnostikovat a nasadit léčbu.

Foto: Pexels.com, Shutterstock.com.


Avatar

nikolblahova

Móda není jen o dokonalých mírách, móda je i o kyprých tvarech. Každá jsme nějaká - nízká, vysoká, plnoštíhlá i tenká. A přesto jsme každá krásná. Tak nějak po svém. Milujme módu, protože díky ní můžeme vyjádřit, kdo vlastně jsme.