Michael Jordan zůstane díky své obuvi navždy slavným basketbalistou

Je to už téměř 20 let, co Michael Jordan hrál v NBA naposledy. Díky tomu, že se v roce 1984 spojil s firmou Nike a společně spustili značku Jordan, ovšem zůstane slavný nejspíš navždy. Jeho boty si kupují i zákazníci, kteří v době jeho největšího basketbalového úspěchu ještě ani nebyli na světě.

V roce 1984 se Jordan spojil s firmou Nike. Nike tehdy bojoval s prodeji a přemýšlel, že musí značku trochu inovovat, chtěl se zaměřit právě na sportovce. Michael Jordan jim tedy přišel vhod. Prý mu tehdy nabídli $500 000 ročně (přes 11 milionů korun) a on na nabídku nakonec kývl. Původně tedy chtěl spolupracovat s Adidasem, jenže tam o něj neměli zájem. V Converse, které se později stalo součástí Nike, už měli jiné celebrity.

Odstartovaly to Air Jordan I

První obuví značky Jordan, kterou Michael Jordan nosil v NBA, byly boty Air Jordan I. V obchodech se poprvé objevily v dubnu 1985 a prodalo se jich opravdu spousta. Na konci roku měl Nike ze značky Jordan příjem přes 100 milionů dolarů.

Jak je tohle možné? Basketbal je hodně populární sport, zejména v Americe, a hráči NBA jsou dobří na reklamu úplně čehokoliv od burgerů až po oblečení nebo obuv. Fanoušci chtěli nosit stejné boty jako jejich basketbalová hvězda.

Nike za Jordana platil pokuty

Nike od té doby vydával nový model Jordanů každou sezónu, dokud Michael Jordan hrál. A on je na zápasy nosil, i když to bylo proti pravidlům. Do NBA přišlo pravidlo, že všichni hráči musí mít bílou obuv. Jordan se však svých bot nevzdal a Nike za něj platil všechny pokuty, aby je mohl dál nosit.

Dávno už nejde jen o obuv basketbalistů

Boty Jordan se s velkou oblibou nosí dodnes. Aktuálně však nejen mezi basketbalovými hráči, má značný přesah do stylového oblečení pro volný čas. Jordan už totiž dávno nejsou jenom boty, ale také trička, mikiny, kraťasy, dětská body a mnoho dalšího. Přesvědčte se o tom v e-shopu Basket-shop.cz nebo přímo v kamenné prodejně na Praze 9.


Avatar

Redakce

Bavíme, radíme a inspirujeme. Jsme FashionMagazin.cz a na českém internetu fungujeme už od roku 2012!