Časté mýty o vlasech – nebojte se vypustit je z hlavy

Existují různé mýty o vlasech, které slýcháme od maminek a pak je předáváme dalším a dalším generacím. Nevěřte všem nesmyslům, které se tradují. Určitě jste už alespoň jednou v životě slyšeli moudro, že když své konečky vlasů budete pravidelně stříhat, budou vám růst rychleji, ale věřte, že ani tato známá povídačka se nezakládá na pravdě.

Stříhání konečků k rychlejšímu růstu

Pravidelné stříhání své výhody určitě má. Zbavíte se roztřepených konečků a vaše vlasy budou působit hustějším dojmem. Nicméně dlouhovláska z vás nebude a i vědci nám tuto skutečnost nesčetněkrát dokázali. Stačí si pouze uvědomit, že cokoliv uděláte se svými konečky, nebude mít dopad na vaší vlasovou cibulku, ze které vlas vyrůstá. Rychlost růstu je dána geneticky.

Šampónujte své kadeře dvakrát

Vlasy se myjí dvakrát pouze v případě, kdy je chcete zbavit nánosu laku nebo po olejovém zábalu. Pak je dvojí mytí opodstatněné. V klasickém případě bohatě stačí jednou. Obecně jde spíše o marketingový tah, jak zvýšit spotřebu produktů.

Značky šampónů se musí střídat

Pokud vám váš oblíbený přípravek vyhovuje, není třeba jej měnit. Nebojte se, že by si vaše vlasy zvykly a účinek šamponu by byl v tu ránu pryč. Může se samozřejmě stát, že vaše kadeře po umytí vypadají jinak, hůř. Nicméně možných faktorů je tu víc – hormonální změny, strava, těhotenství nebo jednoduše roční období.

Šampón musí pořádně pěnit

To, že váš nový přípravek nepění, neznamená, že je nekvalitní. Některé šampóny téměř nepění a přitom se jedná o profesionální výrobky.

Každodenní mytí vlasům škodí

Žádný strach, každodenním mytí vaší kštici neublíží. Nemusíte mít obavy, že by se mastily ještě více, nebo byly poškozené. Pro lepší pocit používejte jemnější šampón, například bylinný.

Na roztřepené konečky pomůže sérum

Když se nad touto pověrou hlouběji zamyslíte, zjistíte, že zní naprosto nelogicky. Není možné, aby jakkoliv zázračné sérum navrátilo roztřepené konečky do původního stavu. Jediným řešením je zastřižení a omezení používání žehliček na vlasy.

Foto: Unsplash.com.


Avatar

Agáta Eismannová

Jsem trochu snílek, trochu módní nadšenec, trochu romantik, trochu cynik. Zajímám se o zdraví a krásu, zejména o zevní péči o naše tělo. Není mi ale lhostejné ani to, co do svého těla dostávám skrze potraviny. Ráda předávám své vědomosti a zkušenosti i z oblasti zdravé výživy.